Zilver voor “Loetje” op BFM 2018

Still uit de film "Loetje"

Still uit de film “Loetje”

Zondag 8 april 2018 werd in Berlicum ( Noord Brabant) in Den Durpsherd de Brabantse Film Manifestatie (BFM) gehouden. Deze manifestatie wordt jaarlijks georganiseerd door NB’80, een overkoepelend orgaan voor alle Brabantse video- en filmclubs. 15 films gemaakt door leden van ongeveer 15 aangesloten Videoclubs werden vertoond. Bijna alle genres waren vertegenwoordigd: documentaire, speelfilm, vakantieherinneringen, informatieve film, natuurfilm.

In 4 blokken van ongeveer een uur werden prachtige films vertoond. Na de voorjurering die nodig is om aan de Manifestatie mee te mogen doen, volgt er een najurering om de kwaliteit van de ingezonden film vast te stellen. Een film valt dan in de categorie brons, zilver of goud. De 3 prijswinnaars vielen in de categorie Goud en wonnen daardoor het recht hun film te mogen vertonen op de landelijke wedstrijd van NOVA in Vlissingen.

Het Motief uit Nijmegen deed mee met de film Loetje. De film houdt het midden tussen een speelfilm en een natuurfilm. De Jury oordeelde dat de film in de categorie Zilver thuis hoorde. Alle aanwezigen hebben genoten van de mooie beelden in de duistere zaal en dat terwijl het voor het eerst in het jaar een zonovergoten dag was.

Hieronder het juryrapport van de film Loetje.

Maker: Ben Wielakker Lengte: 10 min

Een jonge poesje ontdekt de wereld, vertelt over zijn prille avonturen en laat zien wat hij allemaal beleeft. Het poesje wordt veelal met de camera van dichtbij gevolgd. En zien we beelden vanuit het gezichtspunt van het dier. De voice-overstem geeft zijn gedachten en ideeën weer en hiervoor is terecht de stem van een jong meisje gebruikt. Deze tekst is goed samengesteld en geeft gedachten en ideeën goed weer. De muziek ondersteunt de juiste sfeer.

Het is een geslaagde vondst om aan de opnamen van het diertje een leuk verhaal vast te knopen. Het dier valt niet te regisseren en het is knap om zoveel opnamen te hebben, waarmee het verhaal kan worden gemaakt.

We zien meestal goed camerawerk. Wel is het soms wat onrustig en het beeld staat niet altijd horizontaal. Maar het zal niet altijd eenvoudig zijn om het dier goed te volgen. We zagen een grappige film met vertederende opnamen.

Geplaatst in Nieuws